logo

OBJEKTIF

 

  1. Menjadikan sukan permainan Layang-layang sebagai satu landasan untuk perinteraksian antara pelbagai kaum dan bangsa dan sejenis sukan berbentuk riadah bagi mereka yang telah berkeluarga.
  2. Merealisasikan slogan “1 Malaysia” melalui sukan permainan Layang-Layang.
  3. Memberi peluang perniagaan kepada peniaga kecil-kecilan dan mempromosikan produk dan masakan tradisional tempatan.
  4. Menjadikan Bandar Bintulu sebagai salah satu destinasi pelancongan dikalangan masyarakat Sarawak dan antarabangsa.

LAIN-LAIN

  • Menjadikan sukan permainan Layang-layang sebagai salah satu landasan untuk medan perinteraksian antara pelbagai kaum dan bangsa yang berlatarbelakang sosio-ekonomi dan fahaman politik yang berbeza.
  • Memperkenalkan senibudaya tempatan tradisional yang kaya dengan khazanah kepada para pelancong tempatan dan juga peserta antarabangsa dengan pengisian acara persembahan kebudayaan pada sebelah malam hari,
  • Memberi peluang perniagaan kepada peniaga kecil-kecilan dan mempromosi produk tempatan disamping mempromosi produk dan masakan tradisional tempatan kepada masyarakat luar dan juga pelancong luar Negara.
  • Menjadikan Bandar Bintulu sebagai salah satu destinasi pelancongan dan beriadah khususnya untuk sukan permaianan layang-layang dan beristirehat bersama keluarga disamping memperkenalkan produk masakan tradisional Bintulu.